Gynekolog Sunniva Hochnowski // Drammen // Spesialist // Kvinner // Helse // Gravid // Svangerskap

Overgangsplager

Midt i livet starter perimenopausen, den tiden da kvinner fortsatt menstruerer men kan begynne å kjenne på overgangsplager som nattesvette, hetetokter, mindre energi og dårligere konsentrasjon i kombinasjon med endring i blødninger. Blødningene kan bli kraftigere og intervallet mellom blødningene endres. Etter overgangsalder (menopause) stopper blødningene.

Overgangsalderen fører med seg en rekke symptomer som varierer fra kvinne til kvinne. Fellesnevneren er endring i hormonbalansen og mindre østrogen, progesteron og testosteron. Dersom man har plager som gir redusert livskvalitet finnes det hormonbehandling, enten lokal mot tørre slimhinner eller hormonterapi med østrogen i form av plaster, spray, gele eller tabletter.

Kvinner som har livmor må i tillegg bruke et gestagenpreparat, enten hormonspiral eller tabletter, for å beskytte slimhinnen i livmoren. Kvinner som har hatt brystkreft anbefales ikke østrogenbehandling. Det finnes alternativer til hormonbehandling som kan forsøkes. Kvinner som starter med hormonbehandling vil vanligvis merke rask forbedring av hetetokter, dårlig nattesøvn og nattesvette, men noen ganger tar det lenger tid å finne riktig behandling og kombinasjon av medisiner. Du følges opp til vi finner riktig behandling for deg og deretter anbefales det årlige kontroller med evaluering av hormonbehandlingen.